Süleyman Özerol'un Beşinci Kitabı 'Vayloğ Dede' İçin İmza Günü

Süleyman Özerol'un Beşinci Kitabı 'Vayloğ Dede' İçin İmza Günü
Malatya Hekimhan Ballıkaya köyünden olup, 11 yıldır Ankara’da bulunan Süleyman Özerol’un ‘Vayloğ Dede’ kitabı için düzenlenen imza günü OZAN-DER’de 2 Mart 2013 Cumartesi günü 14.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Özerol, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Emel Sungur, Eski Başkan Murtaza Demir, Yazar Aydın Karasüleymanoğlu ve Halk Ozanları Kültür Derneği üyelerinin katıldığı imza gününde 5. kitabını imzaladı.
Süleyman Özerol Anadolu Aleviliğinde dedelik kurumunun yakın tarihimizdeki durumu ve halkın toplumsal değer yargılarının bakış açısın
konusunda özellikle sol bakışın tavrını değerlendirmeye çalıştı. Şah İbrahim Ocağı ve Vayloğ Dede’ye bağlı olarak dedelerin durumunu değerlendirirken dedeliğin işlevi ve günümüzdeki durumu ile ilgili kısa bilgi verdi. Aydın Karasüleymanoğlu’nun ‘Kültürsüzlük Kültürü’ kitabına gönderme yaparak, “Kültürsüzlük kültürünü yaşıyoruz” dedi. “Kültürümüzü kaydetmeye, kaybetmemeye çalışıyoruz” diyen, kendisini “gönüllü bir kültür adamı” olarak nitelendiren Özerol, Kültür Bakanlığının ve üniversitelerin akademik çalışmalarının kültürel konularda gittikçe gerilediğini, etiketli görevlilerin de etkin olmadığını, bu işleri gönüllü kültür adamlarının daha iyi yapmaya çalıştıklarını dile getirerek eleştiride bulundu. “Bu işleri aslında kültür Bakanlığı yapması gerektiğini, kitap yayınlamanın zorluklarını hepimiz biliyoruz” diyerek derleme ve araştırmalarından, özellikle Hüseyin Şahin ile birlikte hazırladığı Arguvan Türküleri kitabından söz etti. Çalışmalarından basım aşamasında olanlarının beklediğini de dile getirdi ve örnekler verdi:
- “Hekimhanlı Ozan Kul Emici” çalışmam Malatya’da, “Malatyalı Âşık Zeki Yıldırım” çalışmam Ankara’da basılma aşamasına geldi.
- 2014 yılında Halk Ozanları kültür Derneğinin 40. Yılı olması itibariyle “Halk Ozanları Kültür Derneği 40. Yıl Tarihçe Çalışması”nı başlattım.
- “Anıya Benzer” anı-deneme notları hazır…
- On beş dolayında basılmamış çalışma…
Murtaza Demir, Emel Sungur, Kenan Şahbudak ve Erkan Sürmen görüşlerini dile getirdiler, kitap çalışmalarında önerilerde bulundular.
Dün toprağa verdiğimiz ozan Hüseyin Çırakman’ın Şah İbrahim Ocağı’na bağlı bir ozan olduğunu, kendisinin de aynı ocağa bağlı olduğunu belirten Halk Ozanları Kültür Derneği Başkanı Kenan Şahbudak, veli kavramı ve Şah İbrahim Veli ocağı hakkında da kısa bilgiler verilmesini istedi. Süleyman Özerol, veli kavramına kısaca değindi, Hüseyin Çırakman’ı ziyaretlerinden ve Çırakman’ın sitemlerinden söz etti. Kuzey Suriye’den Karadeniz’e, Malatya’dan Ege’ye kadar geniş bir alanda Şah İbrahim Veli Ocağının taliplerinin bulunduğunu, ancak dedelik kurumunun neredeyse yok olma aşamasına geldiğini sözlerine ekledi.
TRT’de yıllarca Türk Halk Müziği icra eden ve Yurttan Sesler Korosunu yöneten Erkan Sürmen, yaşamöyküsel çalışmalarda halk ozanları ve ses-saz sanatçılarının seslerinin bulunduğu bir CD kaydının da kitaplara eklenmesini uygun olduğu önerisinde bulundu.

Yorumlar