Vayloğ Dede İle İlgili Bazı Yanlış Bilgilendirmeler

Vayloğ Dede İle İlgili Bazı Yanlış Bilgilendirmeler

“Şeyh uçmaz, ama mürit uçurur” diye bir halk sözü vardır. Vayloğ Dede ile ilgili olarak da pek çok anlatım türetilmiştir. Daha yakın zamanda onun torunu olduğunu öne sürenler olduğu gibi, yakıştırma ve çarpık anlatımlar da çoğalmıştır.
Vayloğ Dede ile ilgili anlatımlardan biri de ‘İster İnanın İster İnanmayın’ başlığı altında yayınlanmıştır. Yazıya Vayloğ Dede kitabımızın 37. Sayfasında yer verdik. 
Merhum emekli öğretmen Mehmet Ali Çabuk, 2015 yılında ziyareti üzerine kaleme aldığı bu yazısındaki yanlış bilgilendirmeleri paylaşmak istiyorum.
Vayloğ Dedenin, yani Mustafa Tuna'nın çocukken Eğribük köyüne hizmetkâr olarak verildiği öne sürülür. Hizmetkârlık ve kuzuyu diriltme olayının Ballıkaya’ya yakın olan Uğurcuk (Baltacıbaşı/ Uğurlu) köyünde geçtiği de söylenir.
Deli Murtaza adıyla tanınan Murtaza Dedenin oğlunun ‘ağalık’ olmayan bir köyde ‘ağa’ya hizmetkâr verilmesi de ilginç bir durum.
Bütün bunlar olsa bile, bu durum geleneğe uymadığı gibi, pek akla da yatmıyor. Çünkü her iki köy de Şah İbrahim Ocağı talibidir ve de hiçbir talip, dedenin oğluna hizmetkârlık yaptırmaz...
Mustafa’nın, burada yaşanan olaya dayandırılarak ‘Vayloğ’ adına aldığı açıklanıyor. Konuyla ilgili anlatım Vayloğ Dede kitabımızın 14. sayfasında yer almıştır.
‘Kuzuyu diriltme’ olayına gelince; baygınlık geçiren kuzuyu ayıltmış olsa gerek…
Atma Göçeruşağı köyü ile Ballıkaya arası 50 kilometre dolayındadır, nasıl 10 dakika olabilir? Bu da ayrı bir konu…
Diğer yandan toplumsal paylaşım sitelerinde Vayloğ Dede ile ilgisi olmayan kişilerin de sayfa açtığı, grup kurduğu görülmektedir. Bu sayfalarda ve gruplarda da var olan yanlış bilgilendirmeler sürmektedir.
Lütfen, halkımızı yanlış bilgilendirmeyelim!

Ankara, 7 Ocak 2023

Yorumlar